no_slider
Algemeen
Expertise
Beelden
KVL terrein » projecten
 • KVL terrein

  Van een vervallen fabrieksterrein tot een sfeervolle nieuwe woonwijk met een monumentale kern. Dat is in het kort het verhaal van het KVL-terrein. Een kleine eeuw lang was de fabriek van de Koninklijke Verenigde Leder (KVL) het kloppende hart van de Oisterwijkse economie. Halverwege de 20e eeuw was deze fabriek zelfs de grootste leerlooierij van Europa met ongeveer 1.200 werknemers. Na het langzaam verdwijnen van de textielindustrie uit Nederland verminderden de activiteiten op het KVL-terrein. Vanaf 1960 liep het aantal werknemers steeds verder terug, waarna in 2000 de definitieve sluiting volgde. Toen was het verval van het complex echter al een tiental jaren zichtbaar.  

  Na de sluiting van de fabriek kwam het gebouwencomplex grotendeels leeg te staan. De gemeente Oisterwijk besloot om het complex met het omliggende terrein nieuw leven in te blazen. Na enkele jaren van planvorming werd plan en project in 2008 door de gemeente Oisterwijk betrokken bij de ontwikkeling. Sindsdien is het snel gegaan.  

  De ‘pit’ van het terrein, het gedeelte waar de monumentale panden zich bevinden, wordt door de gemeente verkocht aan de provincie Noord-Brabant. De provincie gaat in de komende jaren de gebouwen restaureren en een nieuwe functie geven. Cultuurgerelateerde organisaties zullen zich in de gebouwen gaan vestigen waardoor de sfeerbepalende kern van het terrein tot leven komt.  

  Om deze pit heen worden nieuwe woningen gerealiseerd. Er ontstaat een mix van vrijstaande woningen, geschakelde woningen en appartementen. Doordat het KVL-terrein rechtstreeks verbonden wordt met het centrum van Oisterwijk ontstaat de mogelijkheid om in de nabijheid van het centrum te wonen in een wijk met een dorpse en groene uitstraling.

  Onze Diensten

 • Expertise

  Plan en Project voert namens en met de gemeente Oisterwijk het gehele proces- en projectmanagement voor deze complexe herontwikkeling. Wij onderhandelen met de betrokken publieke en private partijen, verzorgen de bestuurlijke en politieke terugkoppeling en bewaken de planning en uitvoering van het project. Wij beheren de grondexploitatie en de scenario- en risicoanalyses die hierin nodig zijn. Wij begeleiden het ruimtelijk ontwerp en het planologische proces en koppelen creatieve integrale oplossingen aan ruimtelijke en milieukundige problemen.

 • Beelden

Aanspreekpunt

Bob Langendoen

06 13 50 78 72
Bel ons voor een vrijblijvend gesprek 073 744 0182 of mail ons